Бретань – країна біля моря.

Бретань не надто відомий і популярний напрям для українського туриста. Хочу познайомити вас з цим самобутнім регіоном. З його океаном та пляжами, прямовисними скелями, пішими маршрутами, гастрономією, красивою архітектурою , атмосферними селами та містами, дивними легендами та цікавими традиціями.

Бретань – півострів, з трьох боків омивається водами атлантичного океану, одна з найстаріших французьких провінцій, розташована на північному заході Франції. 
Ми вже втретє приїздимо сюди і я по-справжньому закохуюся у дикі бретонські простори, бурхливе море, привітних людей і навіть у дуже нестійку та не надто гостинну погоду. 

Бретань – півострів, з трьох боків омивається водами атлантичного океану, одна з найстаріших французьких провінцій, розташована на північному заході Франції. 
Ми вже втретє приїздимо сюди і я по-справжньому закохуюся у дикі бретонські простори, бурхливе море, привітних людей і навіть у дуже нестійку та не надто гостинну погоду. 

Вчені сходяться на думці, що кельти , які завоювали півострів ще у п’ятому тисячолітті до нашої ери , наклали важливий відбиток на ментальність та культуру сучасного населення. На згадку про ті часи у Бретані щорічно проводиться грандіозний кельтський фестиваль, участь у якому беруть 750 000 представників з усіх куточків світу. 

У період найвищого розквіту Римської імперії, півострів вважався однією з її провінцій. Після краху могутньої держави, територію заселили бретонці. Протягом багатьох століть регіон зберігав незалежність, аж поки у 1532 році не здався на милість Франції.

(Вже даруйте мені такий глибокий екскурс в історію, та я щиро впевнена, що знаючи коріння, можна краще розгледіти і полюбити цю землю. )
 
Колись цей край носив назву Арморіка, що в перекладі з бретонської означає: «земля біля моря». Гімн Бретані виконується на той самий мотив,що гімни Уельсу та Корнуола.
Високі стіни гранітних замків та фортець бережуть тисячі свідчень про битви та турніри, облоги й розкішні святкування. Собори, церкви та каплиці не мають аналогів у Франції. Вони вражають красою, оригінальною архітектурою та самобутніми багатими скульптурними композиціями. Неможливо не захоплюватися кальверами – прекрасними придорожніми розп’яттями, одне з яких надихнуло Гогена на створення його шедевру «Зелений Христос»
У Бретані оживають легенди про короля Артура, благородного лицаря Ланселотачаклуна Мериліна, що вселяв жах не одному трепетному серцю, фей Вівіан та Моргану. Тут блукає лісами й полями неспокійний силует смерті Анку та зловісно підморгує Синя Борода.
Романтичні натури у цих місцях відчують тремтливе зародження прекрасного й сумного кохання хороброго Трістана та його ніжної Ізольди.  А любителі пригод приїздять сюди у надії розкрити таємниці святого Граалю
Бретань у різні часи притягувала на свої терени творчих людей. Її внутрішня енергія та незаймані простори сповнювали художників та письменників новими образами й сюжетами, дарували спокій та натхнення. Про регіон, у свій час, не писав хіба дуже лінивий автор, а інші, серед яких і такі стовпи літератури як ГюгоМопассанБальзак , Стендаль натхненно співали оди природі та людям, роблячи, разом з художниками, серед яких найвідомішим є Гоген, таку потужну рекламу регіону, що її відголоски досідарують свої плоди місцевому населенню.
Бретань дала світові  відомих авторів  Шатобріана , Жюль Верна , Андре Бретона – основоположника сюрреалізму.  Тут народився Шарль де Голль, письменник, захисник бретонської мови і дядько більш відомого Шарля де Голля, генерала таполітичного діяча. 
Цікавою історичною постаттю   Бретані є також герцогиня Анна, яка єдина в історії, двічі дружина французьких королів! Спочатку Карла Восьмого, а після його смерті – Людовика ХII. Анна найпопулярніша правителька своєї провінції і найбагатша жінка Європи того часу. Одночасно, вона стала й останньою правителькою країни, яку змушена була, за посередництвом шлюбу, віддати у руки Франції. Анна була покровителькою літератури та мистецтва. І перша у Європі принцеса, що одягла на власне весілля білу сукню, яка у той час вважалася траурним атрибутом.
Всім відома  і бретонська кухня.Вона визнана однією з найкращих і найрізноманітніших у Франції. Її можна охарактеризувати трьома словами: простота, справжність і якість. Історично склалося так, що більшість населення Бретані становили селяни і моряки, зайняті фізичною працею, харчуватися їм треба було добротно і ситно, тому тривалий час типова місцева їжа вважалася по-селянськи грубуватою і важкою. Насправді ж, така їжа просто розрахована на активний спосіб життя. Її основу складають морепродукти (устриці ,мідії, лангусти, краби, різні види риби)  млинці у різних варіаціях та м’ясо,  особливо свинина.
      

Традиційні galettes sarrasin або просто galettes – тонкі млинці з гречаного борошна (Ble Noir), готують з різними несолодкими начинками. Найпоширенішим є Galette Complete – гречаний млинець з сиром, шинкою і яйцем. Популярний варіант з andouille (андуй) – з начинкою з свинячих потрохів. Як правило, у кафе можна вибирати базові начинки самому (шинка, бекон, сир, яйце, печериці, смажену цибулю) або вибрати один з готових варіантів, які кожен заклад старається урізноманітнити і персоналізувати. Є варіант Galette saucisse, коли в гречаний млинець загортають свинячу ковбаску.
Доповнюють їх солодкі млинці з пшеничного борошна (crêpes), які подають з цукром, маслом , шоколадною пастою, варенням або традиційною місцевою карамеллю.

Бретонські устриці

Бретань з її береговою лінією в 1700 км – основний постачальник морепродуктів у Франції. Найціннішим гурманським продуктом вважаються місцеві устриці. Тут навіть виділяють 12 grands crus, що відрізняються тонкими нюансами смаку. Плиткі, круглі устриці (belons), а більш поширені складчасті устриці creuse. Канкаль навіть отримав статус «міста» з рук Франсуа першого, виключно за постачання  найсвіжіших устриць до королівського столу. Лінія Сан Мало –  Канкаль омивається найсильнішими припливами у Європі . Вирощені тут устриці мають інший,особливий  смак, завдяки тому, що однаково добре купаються у соленій воді і гріються під бретонським сонцем.

Кухня Бретані включає і страви з м’яса, серед яких тут найчастіше можна зустріти різну свинину. Воно й не дивно, регіон забезпечує 70%  свинного ринку Франції. Andouille de Guemene – копчені ковбаски зі свинячих кишок, pate breton –  свинячий паштет,boudin noir – кров’яна ковбаса, kig ha farz – свиняче рагу з овочами і  гречаним тістом. Є баранина по-бретонськи (Gigot a la bretonne) з білою квасолею, помідорами і часником.

Будь-яку страву у цих краях прийнято запивати сидром. Винахід цього напою часто приписують Карлу Великому, який нібито одного разу сів на мішок перезрілих яблук, від чого ті роздавилися і в результаті вийшов сидр.

Його виробництвом традиційно займаються лише кілька регіонів Франції – Нормандія, Бретань і частково Гасконь. В Бретані сидр повсюди подають у традиційних млинцевих кафе – crêperie. Не забувайте – сидр п’ють з чашок! До речі, іменні сувенірні чашки – не найбанальніший подарунок, привезений з подорожі.
Прийнято виділяти три сорти французького сидру, що відрізняються один від одного як смаковими характеристиками так і вмістом алкоголю: Cidre doux – солодкий, вміст алкоголю від 1,5 до 3%. Це найбільш легкий сидр, напитися яким навряд чи вийде при всьому бажанні, а ось втамувати спрагу і насолодитися яскравим смаком соковитого яблука – запросто.  Cidre brut – брют, вміст алкоголю від 4,5 до 6%. Досить різкий, який з незвички може здатися навіть занадто кислим. Саме такий сидр найкращим чином поєднується з млинцями за бретонскими рецептами. Cidre Tradition – традиційний, вміст алкоголю понад 4,5%. Цей сидр не фільтрують, тому він виглядає каламутним, крім того – він має досить різкий запах злегка перезрілого яблука.

Ще однією особливістю регіону, за якою сюди варто їхати є таласотерапія. Під наглядом висококваліфікованих, досвідчених фахівців ви можете використовувати лікувальні грязі, морські води, всілякі водорості і піски в профілактичних чи медичних цілях, а також для  релаксації і повного відновлення. Значно  сприяють лікуванню  і приголомшливі кліматичні умови регіону.

Всі процедури проводяться виключно на основі свіжонабраної, підігрітої до необхідної температури води. Її запаси зберігаються в спеціалізованих резервуарах не більше двох діб. Таласотерапія прописується для пацієнтів, які регулярно зазнають втоми, перебувають в стресовому стані в зв’язку з психологічними навантаженнями,  страждають безсонням. Крім того, вона прекрасно підходить для людей, що мають захворювання суглобів чи респіраторні хвороби. Всю цю інформацію я щойно вичитала на сайті центру, якби мала можливість, то їхала б негайно назад. Щось я різко відчула втому і сонливість! Треба мені на «води»!

Не можу оминути увагою і бретонські свята.
Регіон надзвичайно багатий на події та фестивалі. Як місцевого значення, так і міжнародного. Розкажу лиш про декілька з них.

Фестиваль Livre et mer ( “Книга і море”) в Конкарно. Привід помріяти за книгою про морські подорожі. Відбувся у квітні цього року.

День Бретані – насичена програма по всьому регіоні. У минулому це свято мало назву день Святого Іва, покровителя Бретані.

Тиждень затоки Морбіан – одне з найважливіших подій Бретані для цінителів парусного спорту і морських прогулянок. Дефіле вітрильників і яхт, а також регати в затоці Морбіан. Проходить раз у два роки.

Фестиваль Vieilles Charrues в містечку Каре (Carhaix) в центральній Бретані. Найбільший музичний фестиваль Франції! Поєднує різні музичні напрямки.

Festival de Cornouaille в Кемпер. Цей фестиваль носить ім’я історичного регіону Корнуай, серцем якого є місто Кемпер. Тут ви побачите Бретань у всій її своєрідності. Бретонська музика, але не тільки:  театральні вистави, костюмовані дефіле, ательє бретонської вишивки та відкриті уроки з танців.

                   

Інтеркельтік – фестиваль кельтської музики в Лоріан (Lorient). Подія міжнародного масштабу! Цьогоріч відбувався з 4 по 13 серпня .

Tro Breiz – паломництво в честь семи святих-засновників Бретані (паломництво відбувається у 7 етапів. Кожен рік на початку серпня паломники проходять один етап, тобто повний цикл займає 7 років!).

Фестиваль Filets bleus ( “Блакитні сіті”) в Конкарно: концерти, народні танці, дефіле, традиційні продукти і секрети рибальського промислу …

Фестиваль моряцького співу та іншої етнічної музики. Проходить в містечку Пемполь раз в два роки.

Дорога рому – вітрильна гонка через весь Атлантичний океан, від Сен-Мало до Пуент-а-Пітр в Гваделупі. Проходить раз на чотири роки. Наступного разу – в 2018 р

Морське свято в Бресті. Раз в 4 роки кораблі, що борознять найрізноманітніші моря земної кулі, збираються в бретонському Бресті, на фестивалі, якому немає рівних у своєму роді. Це прекрасний привід помилуватися на величні вітрильники і яхти і навіть покататися на старовинному бретонському вітрильнику, зануритися в історію навігації і кораблебудування, і все це – під музичний акомпанемент і в атмосфері свята. Наступного разу свято проходитиме у 2020 р.

Бретань настільки захоплива і різноманітна, що всю інформацію про неї може вмістити хіба якийсь восьмитомник! Я намагалася хоч частково розповісти про цікаві особливості регіону, щоб викликати у Вас бажання встати з-за екрану, купити квиток і планувати подорож!

Автор : Mariana Gevak

Джерело   http://ledesirdeparler.blogspot.fr/2017/08/blog-post.html?m=0

#Бретань #Франція #подорож #фото #враження