Categories: Житло/Сім'я

Якщо ви втратили (у вас вкрали) ключі. З корисного.

Досить часто в групах запитують: де зробити ключ якомога дешевше?

Це правда, що у Франції ціни в різних місцях відрізняються. Ще більше клопоту, коли треба зламати замок через втрату ключа. Якщо в спокійній ситуації це вам обійдеться в 100 євро, то за терміновість робітники не соромляться заламувати ціну: рік тому одна моя знайома заплатила майстру 1200 євро за відкриття дверей о 23 годині. До речі, їй не вдалося відшкодувати ці гроші через страховку.

Якщо ви вважаєте, що потрібно виламувати замок, постарайтеся не поспішати, якщо є можливість. По-перше, рахунок виявиться нижче. По-друге, можливо у вас є страховки, що покриють хоча б частину витрат в рамках певної суми, можливо з вирахуванням франшизи. Тому треба подивитися чи немає опції «втрата ключів» у вашій страховці на житло.

Якщо не знаєте, зателефонуйте за строковим номеру страховки й дізнайтеся. Іноді страховка сама викликає майстра і його оплачує безпосередньо. Іноді вона тільки реєструє страховий випадок і дає вам дозвіл на виклик майстра і потім оплачує майстра. Вам треба точно дізнатися у свого страховика. Я, наприклад, бачу, що моя страховка на житло оплачує тільки візит майстра і зі смішною сумою в 77 євро (виготовлення ключів не відшкодовує). У мене правда є договір з компанією, що обслуговує будинок, де передбачено такий випадок в рамках контракту.

Але у мене є друга страховка – банківська страховка на кошти платежу. Якщо чесно, вони особливо не потрібні, але їх старанно продають власникам банківських рахунків. Там є цікава для нас опція «крадіжка / втрата ключів». У моєму випадку я свідомо плачу за страховку Allyatis plus в Поштовому банку (хоча основні рахунки у мене в інтернет банках). З цієї страховці у мене є 500 євро  на протязі страхового року на втрату документів або ключів. До речі, вона покриває також виготовлення ключів не тільки на квартиру, але і ключ від машини. Алгоритм дій дуже простий. Ви телефонуєте в страховку і повідомляєте про втрату ключа. Простіше сказати, що у вас вкрали. Диспетчер реєструє ваше досьє і відправляє в поліцію писати заяву про втрату / крадіжці. Без цієї заяви вам не відшкодують витрати.

Якщо є можливість (а поспішати вже нікуди не треба), прочитайте свій контракт. Іноді контракт вимагає  «втратити» також кошти . Найпростіше сказати про втрату банківських чеків (але в поліції вимагають дати їм номери). Страховка може (не завжди) вимагати документ, який засвідчує, що саме ви наймач квартири. Далі ви йдете і замовляєте ключі, оригінал рахунку відправляєте в страховку.

Мій знайомий підказав варіант для любителів підселення, коли власник дає мало ключів. Йому квартиранти замість двох повернули чотири ключі. Оскільки у них були діти, вони вирішили «втратити» ключ, про що повідомили в страховку. У майстерні вони замовили два ключі, але попросили майстра виписати рахунок за два ключі на один ключ. Так що пам’ятайте про страховки й вчіться ними користуватися.

Удачі вам!

Автор Marcel Lacheppe

Facebook Comments
admin

Recent Posts

Як зробити довіреність у Франції

Нотаріальні дії у Франції для представництва за довіреністю в Україні У громадян України, які постійно…

7 місяців ago

Пожертви асоціаціям закону 1901 року та податкова квитанція

Податкову квитанцію благодійнику видає асоціація, що представляє громадський інтерес або визнана суспільно корисною. Податкова квитанція…

7 місяців ago

Відкриття банківського рахунку для бізнесу

Для осіб, які займаються комерційною, ремісничою або вільною діяльністю, відкриття професійного банківського рахунку дозволяє відокремити…

7 місяців ago

Запис українських медиків із тимчасовим захистом на іспити з перевірки знань EVC

Іспити з перевірки знань EVC (épreuves de vérification des connaissances) є першим кроком для українських…

7 місяців ago

Відкриття банківського рахунку у Франції фізичними особами

Отже, мати постійне місце проживання у Франції та можливість підтвердити свою особу — єдині юридичні…

8 місяців ago

Юридичні аспекти бізнесу у Франції: форми підприємства та рекомендації

Багато українців, що перебувають у Франції, задумуються про відкриття свого  бізнесу. Щоб допомогти розібратися з…

11 місяців ago