Пале -Рояль. Королівський палац у центрі Парижу.

На фото я Вам швидше покажу весну у садку Пале -Рояль,ніж сам палац, але розповісти, поміж тим, трошки про нього не завадить.

Ця розкішна резиденція в центрі міста була побудована спеціально для відомого державного діяча Кардинала Рішельє.  У  заміських замках він не міг жити через дуже активну діяльність,тому шукав маєток близько до робочого місця 🙂  Йому сподобався маєток Анжен і вже через кілька років на цьому місці було споруджено шикарну будівлю. На прохання замовника тут зробили картинну галерею, бібліотеку, театр і розбили красивий парк.

Рішельє колекціонував предмети мистецтва – картини, скульптури, фарфор. Все своє багатство він перевіз у свій новий дім Так, наприклад, в його особистій галереї були виставлені 262 картини, написані великими європейськими художниками.

Після смерті Рішельє сюди переселилася Анна Австрійська. У зв’язку з цим в 1642 році резиденцію перейменували в Пале-Рояль, тобто Королівський палац. Тут пройшло дитинство короля Людовика XIV, який потім подарував цей будинок своєму братові Філіпу Орлеанскому.

В кінці 18 століття герцог Орлеанський повністю змінив Пале-Рояль. Тут були збудовані будинки з аркадами, в яких розмістилися крамниці і кафе. Тепер відвідати сад Пале-Рояль міг кожен охочий: нинішній господар зробив його відкритим для парижан. Пале-Рояль став справжнім розважальним центром. Користуючись своєю владою, герцог заборонив поліції стежити за порядком на території Пале-Рояль і влаштував у палаці справжнісінький бордель.

Сьогодні в кожному великому місті є пасажі – криті галереї, поряд з якими розташована велика кількість кафе, ресторанів і магазинів. Саме Пале-Рояль був першим в Європі пасажем.

Під час французької революції герцога Орлеанського стратили, а палац в 1793 році був націоналізований. Але вже в 1814 році Людовик XVIII повернув палац колишнім господарям. Зрозуміло, в Пале-Рояль все знову змінилося. Тепер тут уже не було ніяких розважальних заходів з сумнівними гостями, а навпаки, проводилися лише літературні вечори та бали, на які з’їжджався весь цвіт Франції.

Під час Паризької комуни Пале-Рояль спалили. Через кілька років його реконструювали, і з 1873 року тут знаходяться Державна і Конституційна ради, і  Міністерство культури.

З цього часу в Пале-Рояль практично не було ніяких змін. Лише в 1986 році тут з’явилися Колони Бюрена. Французький художник Даніель Бюрен встановив на площі 260 колон різної висоти. Звичайно, що перед їх появою в Парижі йшли суперечки про доцільність цього проекту. Проте через кілька років городяни звикли до колон і навіть змогли полюбити їх. Тепер тут завжди жваво і весело і кожен вважає своїм обов’язком мати фото на смугастій колоні!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор Mariana Gevak
 http://paris-ua.com/news/blog/bretan-krayina-bilya-morya/